Zomrel divadelný dramaturg Vasil Turok

08.11.2005 Prešov

Prešov 8. novembra (TASR) - Na zlyhanie činnosti srdca zomrel v pondelok 7. novembra večer v prešovskej nemocnici dlhoročný dramaturg Divadla Alexandra Duchn...
Prešov 8. novembra (TASR) - Na zlyhanie činnosti srdca zomrel v pondelok 7. novembra večer v prešovskej nemocnici dlhoročný dramaturg Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove Vasil Turok. S jeho menom sa spája obroda činoherného súboru tohto divadla počnúc divadelným predstavením Sens - nonsens.

Turok túto inscenáciu dramaturgicky pripravil s režisérom Blahom Uhlárom v roku 1986 vo vtedajšom ešte Ukrajinskom národnom divadle. Inicioval jeho premenovanie na súčasný názov a presadil tiež, aby súbor hral po rusínsky a nie po ukrajinsky.
\"Stratili sme v ňom veľkú oporu, odišiel - ako sme ho volali - duch nás všetkých, \" povedal pre TASR riaditeľ DAD, herec Marián Marko.
Aj ako dôchodca (65) Turok neustále spolupracoval s činohrou DAD. Navyše posledné dve sezóny pripravoval inscenácie aj pre umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského v Prešove.
Snažil sa i uvádzanie diel ruskej klasiky. V posledných rokoch zdramatizoval pre činohru DAD román Oblomov, pričom inscenácia mala výbornú odozvu. Turok úzko spolupracoval so slovenským dramatikom Karolom Horákom, na scéne DAD uviedol niekoľko jeho pôvodných textov. Posledným veľkým projektom Turoka bola trilógia inscenácií Hamlet (text preložil do rusínčiny) od Wiliama Shakespearea, dramatizácia románu Idiot od Fjodora M. Dostojevského a dramatizácia románu Don Quijot od Cervantesa.
Turok pochádzal z obce Habura v okrese Medzilaborce, pôvodným povolaním bol učiteľ. Bol jedným zo zakladateľov rusínskeho národnostného hnutia na Slovensku po novembri 1989. Niekoľko volebných období bol i predsedom Rusínskej obrody a predsedom Rady Svetového kongresu Rusínov.
 

Vyberte región